Tasuta transport ostudele alates 50 €

Tasuta transport ostudele alates 50 €

Kui suured vardad kudumiseks valida?

Kui suured vardad kudumiseks valida?
14. aprill 2023 250 vaatamist

Kui suured vardad kudumiseks valida?

Lõnga juurde õige suurusega varraste leidmine on oluline osa hea käsitöö tegemisel. Vardad, mis on liiga väikesed või liiga suured, võivad põhjustada ebameeldivusi ja kudum võib tulla liiga tiheda või hoopis lahtise tekstuuriga. Selles postituses räägime sellest, kuidas valida lõnga juurde õige suurusega vardaid, et saavutada ilus tulemus.

Esimene samm on mõista lõnga sildi juhiseid. Lõnga sildil peaks olema kirjas soovitatud varda suurus. Kui sul ei ole sobiva suurusega varrast, võid proovida kasutada lähima suurusega varrast. Siiski, tuleb silmas pidada, et see võib muuta lõpptulemuse tihedust ja väljanägemist.

Teine samm on proovilappide kudumine. Proovilappide kudumine on oluline, et saada aimu kuidas lõng käitub erinevate varda suurustega. Kui soovid kududa mustrilist kudumit, siis soovitame kududa proovilappe kahe erineva suurusega vardaga. See võimaldab sul võrrelda kahe erineva tihedusega kudumeid ja valida selle, mis sulle meeldib rohkem.

Kolmas samm on varda suuruse kohandamine vastavalt oma kudumisstiilile. Kui oled tavaliselt pigem lõdvema kudumisstiiliga, siis soovitan valida veidi väiksema varda kui lõnga sildil soovitatud. Kui aga kudud tavaliselt tiheda kudumisstiiliga, siis soovitan valida veidi suuremad vardad kui lõnga sildil soovitatud.

Neljas samm on katsetamine. Kui oled leidnud õige suurusega varraste komplekti, siis võid proovida kududa erinevate suuruste ja tihedustega kudumeid, et saada aimu sellest, kuidas erinevad suurused mõjutavad kudumit.

Kui lõnga silt ei ole enam alles või ei sisalda varda suuruse soovitust, on võimalik kindlaks teha sobiva varda suurus ka teistmoodi. Võta paberileht ja torgi varrastega sellesse mitu auku erinevates suurustes. Seejärel tõmba lõng aukude kaudu ning vaata milline auk tundub kõige sobivam. Kui lõng läheb liiga kergesti läbi, siis on varras liiga suur. Kui lõng ei mahu auku või kiskuma hakkab, siis on varras liiga väike. Selle meetodi abil saab leida sobiva varraste suuruse ka siis, kui lõnga silt on kadunud või kahjustunud.

Kokkuvõttes on lõnga juurde õige suurusega varraste valimine oluline osa hea käsitöö tegemisel. Mõistlik on lähtuda lõnga sildil soovitatud varda suurusest, kuid samuti tuleks arvestada oma kudumisstiili ja proovilappide kudumisega. Kui oled leidnud õige suurusega varraste komplekti, siis võid katsetada erinevate suuruste ja tihedustega kudumitega, et saavutada soovitud tulemus.