Meil on sünnipäev! Allahindlused kuni -70% kõigis Abakhani kauplustes ja veebipoes.

Meil on sünnipäev! Allahindlused kuni -70% kõigis Abakhani kauplustes ja veebipoes.

Traadist alusel jõulupärg

traadist-alusel-jouluparg
22. detsember 2021 397 vaatamist

Traadist alusel jõulupärg

Olgu ette hoiatatud, et kuuseokstest pärja valmistamine ei ole siidikäppadele. Okkad torgivad ja vaik mäkerdab ning käterammu traadi keerutamiseks kulub ka natuke.

Materjalid ja töövahendid:

  1. Traadist alusraam
  2. Sidumistraat ja lõiketangid
  3. Kuuseoksad ja oksakäärid
  4. Käbid

Töö käik:

  1. Soeta kõik vajalik
  • Abakhanist sobivas suuruses traadist raam. Antud jõulupärja jaoks on kasutatud rõngast läbimõõduga 41 cm.
  • 0,65 mm läbimõõduga parajalt painduv sidumistraat ehitusmaterjalide või tööriistade kauplusest.
  1. Ettevaatust kuusevaik! Kata töötasapind vanade ajalehtede või vakstu või millegi muuga. Kanna riideid, millest pole hiljem kahju.
  2. Esmalt valmista ette käbid. Keeruta traat võimalikult nähtamatult ehk siis soomuste vahelt ümber käbi tagumise osa ja kinnita mõne keeruga. Käbi „saba“ võiks saada umbes 19 – 25 cm, et oleks parasjagu pikkust kinnitamiseks.
  3. Lõika kuuseoksad enam-vähem ühepikkuseks. 18 – 22 cm on paras pikkus. Kuuseoksi kulub sellises mõõdus pärja jaoks üks paras poe kilekoti täis.
  4. Alusta tööd välimisest ringist. Kinnita traadi ots paari tiiruga rõnga külge ja hakka kuuseoksi kahekaupa kimbus raamile punuma. Paar tiiruga peaks kimp kindlalt kinni olema. Jälgi, et oksakimbud saaksid kinni piisava tugevusega. Iga järgmine paar peab kindlasti katma eelmise kinnituskoha. Säti kimbud üksteise peale täpselt nii tiheda sammuga, kui kohevat pärga soovid ja kui palju materjali kasutada on.
  5. Iga kord kui satud punumisega kahe rõnga kinnituskohta, tee ümber kinnitustraadi punudes rist. Siis ei hakka oksad ümber ümmarguse traadi tiirutama.
  6. Lõpetamisel kinnita viimased kimbud esimeste alla.
  7. Sisemisele ringile kinnita oksad vastukarva ehk liigu punudes teistpidi. Traati ei ole vaja ühelt ringilt teisele minemisel katkestada.
  8. Tee ring lõpuni ning peida lõpp samamoodi alguse okste alla ära.
  9. Pane paika käbid. Torka käbi kinnitustraat sobivast kohast läbi pärja ning kinnita alusraamile. Hästi painduva sidumistraadi otsas olevat käbisid saab hiljem töö paremalt poolt sättida.

Mõned nipid:

  • Kui korjad värsked käbid metsast, siis võtab neil „kohevaks“ minemine soojas kohas, näiteks karbiga ahju peal või pliidi läheduses, umbes nädala. NB! Tuleohutus!
  • Käbid võib ka spreivärvi, sädeleva puru, kunstlume ja muude vahenditega edevamaks tuunida.
  • Väga hoogu ei maksa traadi keerutamisega minna. Kui on soov alusraami taaskasutada, on väga tihedalt keerutatud traati hiljem raske lahti harutada. Pildil olev rõngas on erinevate projektide juures kasutusel juba 3. aastat.
  • Kui lõng sõlme läheb, on hull. Kui aga traat sõlme läheb, on väga hull. Jälgi, et traati ei jookseks pulga pealt rohkem maha, kui hetkel vajalik.

Üks on kindel ainus asi, mis jõulupärja tegemise juures võib valesti teha – on tegemata jätmine. Päeva lõpuks on tuba mõnusat kuuselõhna täis ning ust kaunistamas ise tehtud jõulupärg.

Julget pealehakkamist ja mõnusat meisterdamist!