Tasuta transport ostudele alates 50 €

Tasuta transport ostudele alates 50 €

Tüll

Tüll
6. veebruar 2023 71 vaatamist

Tüll

Tüll on väga õhuke, kerge, võrgulaadne kangas, mida valmistatakse siidi või puuvilla niidist, kuid tänapäeval on soodsam hinna tõttu enimkasutatav nailonist tüll. Nailonkiu jämedusest sõltub kanga langevus ja pehmus ning sellest tulenevalt ka kasutamisotstarve.

Tüllkangast tunti juba antiikajal aga oma võidukäiku alustas ta 18. sajandil. 19. sajandi esimesel poolel, pärast esimese balletiseeliku valmimist, tõusis tüll tantsumaailmas olulisele kohale, misjärel kogus ta järjest enam tuntust ka mujal. Seda hakati kasutama nii kuninglikeks pulmakleitideks kui ka mujal moemaailmas.

Tülli õmblemine

Tüll on võrgulise koega ning ei hargne, kuid õmblusöö sujumiseks on hea teada mõnda nippi:

  1. Õhukese ja pehme tülli lõikamine võib olla keeruline, sest kihid libisevad paigast. Head abilised on ketaslõikur ja lapitöö alusmatt.
  2. Õmble rahulikult ja aeglaselt! Ära venita kangast!
  3. Õmblemiseks kasuta kas sik-sak pistet või tavalist pikka pistet. Täidlasema tulemuse jaoks kasuta krookimist.
  4. Käsitsi õmblemisel kasuta pikka nõela ja jämedamat niiti.
  5. Looritüll ei hargne, seega ei ole seda vaja palistada. Kui ikkagi soovid viimistletud äärt, kasuta kandipaela.

Milleks tülli kasutada?

Pehme ja õrn looritüll sobib oma mahulisuse tõttu erinevate rõivaste, aksessuaaride ja dekoratsioonide valmistamiseks. Jäigem tüll sobib pigem projektideks, mis vajavad rohkem hoidvust ja struktuuri – tantsuseelikud, pulmakleidid ja dekoratsioonid.

Mõeldes tüllile, tulevad kindlasti esimesena meelde imelised vahused tutu seelikud. Kuid mitte ainult! Tüllkangast saab meisterdada ka fantaasiarikkaid karnevalikostüüme, erilisi jõulukaunistusi ning pulmade, Halloweeni peo ja erinevate teemapidude dekoratsioone.

Suvisel ajal kaitseks putukate eest meisterda pehmest tüllist õhuline baldahiin või kasuta jäike tülli sääsevõrguna akna ees.

 

Loe looritülli ja selle kasutamise kohta lähemalt: 

https://www.thecreativecurator.com/types-of-tulle/

https://www.cimmino.com/en/how-to-use-the-tulle-fabric/